Aszalt sárgabarackos-túrós pite... Azt gondolom, hogy ez az egyszerűen elkészíthető sütemény, egy érdekes, kiegészítő ízzel, könnyen izgalmassá és ünnepivé varázsolható. A pite érdekessége, hogy a tésztája egy tartalmas, sűrű felvert tészta, ami sok-sok vajat és gyümölcsöt tartalmaz, ezért sokáig puha, omlós és kellemesen vaníliás finomság marad...
Íme a recept: Az aszalt barackot /25-30 dkg, lehetőleg puha, krémes fajta/ legalább egy órára méz, narancslikőr és kevés víz keverékébe ásztatjuk. 30 dkg puha vajat 15 dkg átszitált porcukorral, 12 dkg tojássárgával, reszelt citromhéjjal és egy fél rúd vanília kikapart magjaival habosra keverünk. Egy másik tálban 18 dkg tojásfehérjét 15 dkg kristálycukorral és egy, vagy inkább két csipet sóval krémes /nem túl kemény/ habbá keverünk. Ezt a habot lazán beleforgatjuk a tojássárgás krémbe, majd legvégül hozzáadunk 30 dkg átszitált sütőporos /2kávéskanál/ lisztet. A kész tésztát egy kb. 32x22 cm-es kivajazott, kilisztezett sütőformába /vagy kör alakú tortaformába/ tesszük, és lazán belenyomkodjuk a lecsöpögtetett aszalt barackot. A kimaradt pici résekbe a vanília másik felével, reszelt citromhéjjal, 4 dkg porcukorral és egy csipett sóval ízesített túrókrémet /12 dkg tehéntúró/ kanalazunk. Előmelegített sütőben 160 C-fokon 35-40 percig sütjük...
Tipp1: az aszalt sárgabarack mellé használjunk sárgabarack befőttet, mondjuk fele-fele arányban...
Tipp2: narancslikőr helyett használhatunk Kecskeméti Barackpálinkát vagy Tokaji Aszút is...
Tipp3: tálaláskor adhatunk a sütemény mellé pl. vaníliafagyit, izgalmas választás a joghurtos-zöldcitromos sorbet-et...