Egy japán évente átlagosan 10 kg tengeri algát fogyaszt. Jól teszi-e? Valószínűleg igen, ugyanis közismert tény, hogy a világon Japánban a legmagasabb az átlagéletkor! A tengeri algák a biológiailag aktív anyagok széles skáláját tartalmazzák: többszörösen telítetlen omega-3 típusú zsírsavakat, klorofillszármazékokat, poliszacharidokat, szterineket, vitaminokat, karotinoidokat, makro-, mikro- és más elemeket.
A tengeri algákban található biológiailag aktív anyagok daganatellenes, daganatmegelőző, antimutagén (elfajulásvédő), radioprotektív (sugárzás ellen védő), vérzsírcsökkentő, vérnyomáscsökkentő, antikoaguláns (alvadásgátló), antimikrobiális (csíraölő), antivirális, antibakteriális, antifungális, gyulladáscsökkentő, immunmoduláns és sok más hasznos tulajdonsággal rendelkeznek.
Sajnos, a tengeri algák fenti hasznos tulajdonságai a belőlük készített élelmiszerekben "kötött" állapotban vannak jelen, így az emberi szervezet csak jelentéktelen hányadukat képes hasznosítani. Ennél lényegesen teljesebb hatóanyag-tartalmúak az algakivonatok.
A biológiailag aktív anyagok tengeri algákból történő előállításában a legnagyobb sikereket japán és orosz kutatók érték el. Első közös "terméküket" már ipari méretekben állítják elő a Laminaria japonica nevű tengeri algából.
Algák a dietétikában
A tengeri algák és az azokból kivonható, biológiailag aktív anyagok vérzsírcsökkentő hatásúak, megakadályozzák az elhízást, javítják a szívműködést. (Patkányokkal Dunaniella tetrioleeta algát etettek, és vérplazmakoleszterin- és trigliceridszintjük csökkent.)
Ha a táplálkozást tengeri algákkal vagy azokból nyert eikozahexánsav-tartalmú olajokkal egészítik ki, akkor csökken az összkoleszterin HDL-hez viszonyított aránya, valamint a vér összkoleszterin- és trigliceridszintje
