Véreshurka mandarinolajos sárgarépa salátával, sült zsályalevéllel…

 

A véreshurka reneszánszát éli már egy ideje! Ezer féle ízkombinációval lehet találkozni az éttermekben, bár sokan mégiscsak a hagyományos, klasszikus elkészítési módra esküsznek…

Kétféle salátaöntettel próbáltam ki ezt az ételt, de bevallom, nekem a balzsamecetes variáció ízlett jobban, bár a fehérborecetes-citrusos változat is remek ízharmóniát mutatott…

Íme, a recept:

A megtisztított sárgarépát egy hagyományos zöldségpucoló segítségével hajszálvékony, szép hosszúkás szeletekre vágjuk. Az előzőleg hagyományos módon megsütött és jól kihűtött hurkát szeleteljük fel 2cm-es karikákra. Reszeljük le két szép mandarin illatos héját, majd pár csepp napraforgóolajjal jól keverjünk el, pépesítsük egy mozsárban. Egy teflon serpenyőben forrósítsunk olívaolajat, majd süssük meg benne a zsályaleveleket ropogósra. Tegyük konyhai papírtörlőre, hogy a felesleges olajtól megszabaduljunk.

Az öntetek:

  1. Egy teáskanál dijon-i mustárt fél dl. fehér borecettel, egy csipetnyi tarkaborssal, sóval, valamint egy teáskanál mézzel elkeverünk. Lassan adagoljunk hozzá kb. egy dl. olívaolajat és addig keverjük, amíg teljesen homogén és opálos színű nem lesz. Egy csavarintásnyi citromlével még kellemesebb és frissebb lesz az íze.
  2. A másik dresszing elkészítésénél hasonlóképpen járunk el, csak a fehérborecet helyett balzsamecetet használunk .

Az elkészített dresszinggel lazán összeforgatjuk a sárgarépaszeleteket, adunk hozzá kevés pirított fekete szezámmagot, friss, zsenge kakukkfüvet és pár percre tegyük hűtőszekrénybe.

Egy felforrósított teflon serpenyőben pár csepp olajon a felszeletelt hurkát 1-2 perc alatt megpirítjuk, amivel kap egy plusz ízt. Kívül ropogós, belül kellemesen puha, krémes lesz.

A tálalás:

A sárgarépa salátát még egyszer lazán átforgatjuk, pár csavarintásnyi tarkaborssal megszórjuk, majd a tányér közepére halmozzuk. Ráhelyezzük a sült hurkaszeleteket, a zsályaleveleket és meglocsoljuk a mandarinos olajjal. Hintsük meg frissen reszelt tormával…     

Remek előétel, akár ünnepi asztalra is. Adjunk hozzá pár falatka ropogós bagettet, és kortyolgassunk hozzá jól behűtött száraz pezsgőt…